« Opeisbaarheid van erfdelen»

Gepubliceerd op 01-11-2018

In zorginstellingen moet doorgaans een eigen bijdrage betaald worden. Deze bijdrage is afhankelijk van inkomen en vermogen. Veel ouders met vermogen in box 3 zouden dat geld liever niet hoeven ‘opeten’ maar aan hun eigen kinderen geven.

In testamenten wordt daarop ingespeeld door een opeisingsbepaling op te nemen. Deze bepaling zorgt ervoor dat de kinderen hun erfdeel kunnen opeisen, als de langstlevende ouder in een verzorgingsinstelling wordt opgenomen waar een vermogenstoets geldt.

De rechter oordeelde onlangs dat stiefkinderen van een dame die in een particulier verzorgingshuis was gaan wonen, hun erfdeel niet konden opeisen. Volgens de rechter was voor deze opname geen indicatiebesluit nodig en worden de kosten niet door de overheid vergoed. Er is dan ook geen sprake van een situatie waarbij de stiefmoeder, doordat zij niet meer over de erfdelen van de kinderen beschikt, minder eigen bijdrage hoeft te betalen.

Wilt u zeker weten of de opeisingsregeling in uw testament nog voldoet aan de eisen van deze tijd? Als u een afspraak maakt kijken we uw testament graag na!

shutterstock-376815481-1541084543.jpg